Translate

Zoek je iets?

zondag 3 mei 2015

Slimmer leren - De examens komen eraan!

Hallo allemaal,

Voor iedereen is het nu vakantie, dus sommige mensen zijn nu heerlijk aan het genieten van een fijne vakantie in het buitenland, andere zitten binnen series te kijken en nog andere zijn keihard aan het leren. Want na de vakantie is het weer zover: EXAMENS!

Vandaag wil ik de examengangers wat tips geven om zo snel en efficiënt mogelijk te leren!

(bron)


Nu moet ik heel eerlijk bekennen dat ik geen examen doe dit jaar en dus bij het soort "binnen zitten en series kijken hoor", maar ik heb van school uit wel een boek meegekregen met o.a. tips om zo snel en goed mogelijk te leren. Dus ik hoop dat ik jullie alsnog kan helpen

Tip 1: Tijd

Je kan je leertijd in drie delen opdelen:
1. het begin (prime time)
2. het middenstuk (down time)
3. het eind (closure)

Als je start met leren (je prime time) neem je de meeste informatie in je op. Tijdens het middenstuk (down time) raak je snel afgeleid en onthoudt je de informatie dus niet/ minder goed. De closure is het eindstadium, hier leer je ook weer veel, mits je een soort samenvatting maakt met wat je net allemaal hebt geleerd. Je herhaalt dus kort alles wat je geleerd hebt, waardoor de informatie nog beter blijft hangen! Om zoveel mogelijk van je leerstof mee te krijgen, is het het beste om je huiswerk in blokken van 20 minuten op te delen, zo is de down time het kortst.

Tip 2: Overzicht

Als je erg veel stress hebt, weet ik dat je dan echt totaal niet bezig bent met overzicht/opruimen en dat soort zaken. Terwijl overzicht hartstikke belangrijk is! Een overzichtelijk en opgeruimde kamer is een opgeruimd hoofd! Als bijvoorbeeld je bureau een zootje is, raak je sneller afgeleid waardoor je langer bezig bent met leren! Kortom zorg ervoor dat je kamer netjes is.

Iets totaal anders, maar wat wel bij overzicht hoort, maak een to-do lijstje met exact de dingen erop die je moet leren/weten/kunnen voor elk vak! Hierdoor weet je precies wat je moet doen en kan je inschatten hoeveel tijd je ervoor nodig denkt te hebben.

(bron)

Tip 3: Ruimte & geur

Met dank aan Younique
Uit onderzoek is gebleken dat je een geur snel onthoudt en aan iets kan koppelen. Dus stel jij bent je muziekexamen aan het leren met je Marc Jacobs parfum op. Spuit die parfum dan ook weer op, op het moment dat je een toets maak. Het helpt je dieper in je geheugen te graven en dus bij de stof te komen die je hebt geleerd voor deze toets!
Daarnaast is ook uit een onderzoek gebleken dat als je op meer plekken tegelijk leert, je je stof beter onthoudt! Dus iedereen moet aan de kant, want hallo JIJ hebt examens! ;)

Tip 4: Vindt jouw strategie

Er zijn natuurlijk verschillende manieren van leren, je moet de beste voor jou vinden!
De een vindt uit het boek leren makkelijk, de ander vindt samenvattingen maken veel fijner. Het is dus maar wat je gewend bent en wat je fijn vindt. Het is handig om verschillende strategieën uit te proberen en voor jezelf te bedenken wat het fijnste is!

Voorbeelden van strategieën
  • Mindmap / woordweb
  • Maak stappenplannen
  • Samenvatten
  • Gemaakte opdrachten herhalen
  • etc.

Tip 5: RELAX

Hey, het is vakantie toch? Vergeet dat dan ook niet en neem tijd voor jezelf. Doe dingen die je leuk vindt, want de hele vakantie alleen maar in de boeken zitten is ook niet chill toch. Daarbij als je ontspannen bent kan je veel makkelijker leren. Dus zeg gedag tegen die boeken en hallo tegen Netflix ;)
http://grategy.com/wp-content/uploads/2013/03/Yes-I-can-I-did-it.jpg

 (bron)
Dit waren mijn 5 tips voor iedereen die dit jaar examen doet (en voor alle mensen die toetsweken hebben). Ik hoop dat jullie er wat aan hebben gehad en heb je zelf nog een tip? Laat die dan in de comments achter! Iedereen heel veel succes/sterkte/plezier!

Tot snel!

Heb jij nog een tip voor iedereen die examen doet? 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Follow