Translate

Zoek je iets?

woensdag 19 februari 2014

Boekreview: Haar naam was Sarah (Tatiana de Rosnay)

Hoi allemaal,

Vandaag heb ik weer een boekreview voor jullie, dit keer over het boek "Haar naam was Sarah"
Ik wilde dit boek al erg lang lezen, maar steeds kwam het er maar niet van.
Uiteindelijk heb ik het een paar dagen terug toch gelezen en hij was binnen 2 dagen al uit!

het verhaal www.wikipedia.com 
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
In de nacht van 16 juli 1942 zijn de joodse Sarah Starzinski en haar broertje Michel in hun slaapkamer wanneer de Franse politie binnenvalt. Sarah verstopt haar broertje in een kast, en zegt hem dat ze hem zo vlug mogelijk zal komen halen. Ze doet de kast op slot en wordt samen met haar vader en moeder door de Franse politie naar hetVélodrome d'Hiver gebracht. Daarna worden ze gescheiden en komt Sarah in een kamp terecht, waar ze samen met een ander meisje weet te ontsnappen. Ze komen in een dorpje terecht, waar een echtpaar hen helpt. Maar tijdens de ontsnapping is het andere meisje ziek geworden en zij sterft aan difterie. Wanneer de Duitsers in het huis binnenvallen, wordt het overleden meisje meegenomen door de Duitsers. De Duitse soldaten kunnen Sarah echter nergens vinden. Wanneer Sarah haar verhaal heeft verteld over haar broertje in de kast, gaat Sarah met de man en de vrouw naar Parijs, want ze heeft haar broertje Michel immers beloofd om hem op te halen. Als ze bij het appartement komen en de kast open doet, komt ze tot de afschuwelijke ontdekking dat haar broertje Michel dood is. Na de oorlog emigreert ze naar New York, waar ze trouwt, een zoon krijgt en uiteindelijk zelfmoord pleegt. De zoon weet niks over haar verleden als klein meisje. Dus de man van Sarah moet alles vertellen, en doet dat ook op het einde van de film.
In het Parijs van 2002 gaat de Amerikaanse journaliste Julia Jarmond samen met haar man Bertrand en dochter Zoë in het ouderlijk huis van haar schoonouders wonen. Wanneer ze voor haar werk onderzoek moet doen naar de jodendeportering in 1942, komt ze tot schokkende ontdekkingen over het huis en haar schoonfamilie.

Het verhaal is vrij heftig, ik las hem dan ook voor een boekverslag voor Nederland. Maar je moet hier wel echt tegen kunnen. Ik ben er wel een tijdje van slag van geweest, maar ik vond het zeker de moeite waard!
Het heftigste verhaal vond ik denk ik dat van Sarah (er lopen 2 verhaallijnen door elkaar heen) maar die van Julia was ook heftig. 
Ik vond het mooi dat Sarah zo veel hoop had en de moed nooit opgaf! Ze wilde haar broertje redden, wat dan ook en ze heeft daarvoor hele moeilijke dingen moeten ondergaan! 
Ze bleef hopen dat haar broertje al die tijd had overleefd in de kast, hoe vaak ook tegen haar gezegd werd dat hij het waarschijnlijk niet had overleefd, zij zei dat hij op haar zou wachten, wat hij zeker ook geprobeerd had!
Sarah voelde zich schuldig en daarom pleegde ze zelfmoord, iets wat niemand wist, iedereen dacht dat het een ongeluk was, maar dat was het dus niet. 
Ik heb veel gehuild bij dit boek, het werd zo geschreven dat je de emoties van de twee hoofdpersonen kon voelen! Dat maakte het verhaal zo echt, zo heftig, maar zeker ook zo mooi!
Stel, je houdt totaal niet van lezen, maar bent toch wel erg benieuwd naar dit verhaal, goed nieuws het boek is namelijk ook verfilmd! Dus ben je toch benieuwd kan je de film zien, die heet namelijk "Elle s'appelait Sarah", wil je het boek in het Engels lezen dan heet het Sarah's key.
Ga jij dit boek lezen/Heb jij dit boek gelezen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Follow